Procesul de design

Procesul de design implică parcurgerea mai multor etape în conformitate cu o schemă complexă, pornind de la o idee. Pentru un produs industrial, ciclul etapelor este următorul:

Analiză de produs / cercetare de piață

Studiem comparativ alte produse și/sau sisteme similare cu cerințele de design ale proiecului inițiat. Folosim metode de documentare atât calitative (analiza principalelor produse din piață cu identificarea aspectelor pozitive / negative, experiența utilizatorilor, profilul utilizatorilor) cât și cantitative (producători, produse, prețuri, soluții tehnice noi, istoric, context etc.)

Astfel, adunăm și structurăm toate informațiile necesare proiectului, pregătim BRIEF-ul de design și planificăm desfășurarea proiectului de design pe etape clare.

Brief / Planificare de proiect

Formularea temei de proiect (a brief-ului), reprezintă definirea aspectelor detaliate, ținând cont de: context, piață, nevoi, poziționare de produs, utilizatori țintă, definirea caracteristicilor tehnice ale produsului, tehnologie de fabricație, buget de proiect, preț estimativ al produsului.

Toate aceste detalii ne ajută atât pe noi cât și pe client să înțelegem exact complexitatea proiectului și să planificăm etapele astfel încât produsul final să se ridice la așteptările clientului.

Creație / Concept

Ne apucăm de creat. Explorăm direcții creative divergente și convergente, facem sesiuni de brainstorming calitativ (constructiv/destructiv) și căutăm, prin schițe de concept, direcția formală a produsului, fără a pierde din detaliu aspectul funcțional al produsului. Prin machete de studiu (din placaj, carton, spumă poliuretanică) trecem din gândirea in plan la gândirea în spațiu, la explorarea volumelor și gabaritului obiectului.

Această etapă este acompaniată de proiectarea 3D/CAD, vizualizări (atât de ansamblu cât și de detaliu) pentru explorarea culorii și texturilor.

Modelare CAD/Prototipare

Concretizăm procesul de creație prin crearea unuia sau a mai multor prototipuri. În această etapă, conceptul rezultat și acceptat se analizează la nivel de detaliu și soluții tehnice, iar mai apoi se execută modelarea 3D (modelare CAD și ansamblarea părților). Odată cu obținerea unui model definit, se încep optimizările componentelor DFM (componente, materiale și soluții tehnice) și se pregătesc fișiere pentru prototip (DT, DTE și fișiere 3D).

Prototipăm cu printuri 3D pentru ansamble și piese individuale. Această etapă ne dă o privire de ansamblu foarte apropiată de cum va arăta produsul finalizat.

Testare și feedback

După crearea unui prototip, se intră în etapa de testare și analiză de produs, identificându-se eventuale probleme din punct de vedere funcțional, tehnic, estetic și simbolic.

În urma testării prototipului obținut, se acumulează toate răspunsurile din partea membrilor implicați în proiect, se analizează și se execută eventuale modificări și se va realiza un al doilea prototip asupra căruia se vor implementa optimizările componentelor DFM (componente, materiale și soluții tehnice) și se pregătesc fișiere (DT, DTE și fișiere 3D).

Industrializare

Este ultima etapă din procesul de design al unui produs industrial. În această etapă se efectuează ultimele corecții și finisaje, luând în calcul trăsături ce țin de inginerie, pregătirea componentelor, lista materialelor, identificarea furnizorilor.

Se realizează SERIA 0, și se fac ultimele planificări pentru începerea producției de serie.

Va fi responsabilitatea departamentelor de marketing și vânzări să pregătească lansarea și comercializarea noului produs.

Alătură-te comunității noastre.

Te vom informa periodic despre proiectele la care lucrăm sau acțiunile pe care le desfășurăm.

Ai fost abonat cu succes! Te rugăm să îți verifici căsuța de email.

Pin It on Pinterest